МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА - ПОЛОШКО КУМАНОВСКА ЕПАРХИЈА
ТЕТОВСКО АРХИЕРЕЈСКО НАМЕСТНИШТВО
Актуелно во
Тетовското Архиерејско Намесништво
 Соборен храм Свети Свети Кирил и Методиј - Тетово

Свечена Беседа-100 години од отпочнувањето со градба на црквата "Свети Свети Кирил и Методиј" во Тетово
Говор на Неговото Високо Пресвештенство Митрополит Полошко-Кумановски Господин Кирил

Браќа и сестри во Господа,
При отслужената Божествена Литургија молитвено...

повеќе

Насилства со терористички дејстава предизвикани од албанските терористи во Тетовско во 2001-ва година
Се случи 14 март 2001 година. Албанските терористички банди од Тетовското кале извршија напад со огнено оружје на Тетово, во неговиот западен дел каде што се наоѓаат црквите: "Света Богородица", "Свети Никола", Соборната црква "Свети Кирил и Методиј" и "Свети Димитриј".
повеќе

 Тетовско кале март 2001-ва година
 Разурнатиот лешочки манастир

Штети и разурнувања на православните светилишта во 2001-ва година
За утврдување на штетите на православните светилишта преди-
звикани од терористичките акти на албанските паравоени ...

повеќе

Потресни кажувања на жители од Непроштено и Теарце за настани во 2001-ва година
На почеокот на јули 2001 година, после склученото "примирје", на патот Тетово - село Непроштено, многучлена вооружена албанска терористичка банда киднапирала ...
повеќе

 Свештеник Перица Бојкоски

Киднапирањето и измачувањето на свештеникот Перица Бојкоски од село Беловиште
Свештеникот Перица Бојкоски од село Беловиште повеќе пати бил киднапиран од албанските терористички банди. Првото терористичко малтретирање свештеникот го доживеал уште на 14 јули 2001 година. Тогаш од селото Беловиште свештеникот се упатил кон селото Доброште ...
повеќе

 Фрескоживопис при црква св.Петка

Во црквата света Петка од село Сиричино реставриран е фрескоживописот од XII и XIX век
По неколку годишен ангажман на црковниот одбор при црквата света Петка од Сиричино ...
повеќе

 Олтарен столб

Крај селото Туденце во близина на Тетово, откриена е тронишна црква изградена во VI век
Познато е дека триконхалните култни објекти поврзани со христијанскиот култ на мртвите ...
повеќе

 Локалитетот кај село Стенче

Крај селотото Стенче -Тетовско пронајдени се остатоци од епископски базиликален храм
По истражувањата извршени од заводот за заштита на спомениците на културата Скопје во месец мај 2004-та година,на локалитетот Градиште кој што се издига над селото Стенче-Тетовско откриен е епископски баликиален храм стар 1500-тини години,кој што претставува апсолутно нај старо христијанско светилиште ...
повеќе

Преглед на празници кога се собира повеќе народ на молитва во црквите и манастирите во Тетовско
Мала Богородица, Крстовден, Петковден, Митровден, Свети Врачи, Ѓурѓица, Свети Мина, Пречиста, Свети Ѓорѓи-зимен, Свети Никола, Свети Наум Охридски-Чудотворец, Собор на Свети Јован Крстител, Свети Атанасиј-зимен, Тодорова Сабота, Свето Благовештение-Благовец, Четврта Недела на Велигденскиот пост ...
повеќе

 Прослава на Свети Атанасиј на 31 јануари

Пребарување

Google
 
Барај во GOOGLE Барај во svetapetka.tripod.com

Поставањето на овој веб сајт е одобрено и благословено од
Неговото Високо Пресвештенство Митрополит Полошко-Кумановски Г-дин Кирил
Надзор врз содржината на овој веб сајт вршат:
Архиерејски наместник при Тетовското Архиерејско Наместништво
Протојереј-ставровфор Мирко Станковски
Парохиски свештеник на Сиричко-Раотинската Парохија Дарко Наумовски

 
   
Copyright©BJ-VBMacedonia 2004-2008.All rights reserved