МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА - ПОЛОШКО КУМАНОВСКА ЕПАРХИЈА
ТЕТОВСКО АРХИЕРЕЈСКО НАМЕСТНИШТВО
Преглед на празници кога се собира повеќе народ
на молитва во црквите и манастирите во Тетовско
Прослава Свети Атанасиј (31 јануари) - Тетовско кале Прослава Свети Атанасиј (31 јануари)

П Р Е Г Л Е ДП Р А З Н И Ц И
кога се собира повеќе народ во црквите и манастирите во
Тетовското Архиерејско НаместништвоРождество на Пресвета Богородица-Мала Богородица
(21/8 Септември)

1. Село Беловиште - црква "Света Богородица"
2. Село Сараќино - црква "Света Богородица"
3. Село Сетоле - црква "Света Богородица"

Воздвижение на Светиот Крст-Крстовден
(27/14 Септември)

1. Село Једоарце - црква "Свети Кузман и Дамјан"

Света преподобна Параскева-Петковден
(27/14 Октомври)

1. Село Вратница - црква "Света Петка"

Свети Димитриј-Митровден
(8 Ноември/26 Октомври)

1. Тетово - црква "Свети Димитриј"
2. Село Теарце - црква "Свети Димитриј"

Свети Кузман и Дамјан-Свети Врачи
(14/1 Ноември)

1. Село Једоарце - црква "Свети Кузман и Дамјан"

Обновување на храмот на Свети Ѓорѓи-Ѓурѓица
(16/3 Ноември)

1. Село Блаце - црква "Свети Ѓорѓи"
2. Село Отуње - црква "Свети Ѓорѓи"

Свети Мина
(24/11 Ноември)

1. Село Волковија - црква "Свети Мина"

Воведение на Пресвета Богородица-Пречиста
(4 Декември/ 21 Ноември)

1. Село Милетино - црква "Света Богородица"
2. Село Сетоле - црква "Света Богородица"

Свети Ѓорѓи-зимен
(9 Декември/ 26 Ноември)

1. Село Мала Речица - црква "Свети Ѓорѓи"

Свети Никола
(19/ 6 Декември)

1. Село Теново - црква "Свети Никола"
2. Село Теарце - црква "Свети Никола"
3. Село Одри - црква "Свети Никола"
4. Тетово - црква "Свети Никола"

Свети Наум Охридски-Чудотворец
(5 Јануари/ 20 Декември)

1. Попова Шапка - манастир "Свети Наум Охридски-Чудотворец"

Собор на Свети Јован Крстител
(20/ 7 Јануари)

1. Село Доброште - црква "Свети Јован Крстител"

Свети Атанасиј-зимен
(31/ 18 Јануари)

1. Село Радиовце - црква "Свети Атанасиј"
2. Село Ратае - црква "Свети Атанасиј"
3. Село Глоѓи - црква "Свети Атанасиј"
4. Село Лавце - манастирска црква "Свети Атанасиј"
5. Село Брвеница - црква "Свети Атанасиј"
6. Село Долно Седларце - црква "Свети Атанасиј"
7. Село Фалише - црква "Свети Атанасиј"

Тодорова Сабота
(Прва сабота на Велигденскиот пост)

1. Село Јанчиште - црква "Свети Теодор Тирон"

Свето Благовештение-Благовец
(7 Април/ 25 Март)

1. Село Јелошник - црква "Света Богородица"

Четврта Недела на Велигденскиот пост

1. Село Теново - црква "Света Недела"

Петта Недела на Велигденскиот пост

1. Село Милетино - црква "Свети Ѓорѓи"

Источен петок-Балаклија
(Првиот петок по Велигден)

1. Село Стенче - црква "Света Петка"
2. Тетово - црква "Света Богородица"

Свети Ѓорѓи-Ѓурѓовден
(6 Мај/ 23 Април)

1. Село Волковија - црква "Свети Ѓорѓи"
2. Село Мала Речица - црква "Свети Ѓорѓи"
3. Село Непроштено - црква "Свети Ѓорѓи"
4. Село Старо Село - црква "Свети Ѓорѓи"

Свети Атанасиј-летен
(15 /2 Мај)

1. Село Лавце - манастирска црква "Свети Атанасиј"
2. Село Фалише - црква "Свети Атанасиј"
3. Село Лешок - манастирска црква "Свети Атанасиј"
4. Село Стенче - црква "Свети Илија"

Свети Јован Богослов
(21/ 8 Мај)

1. Село Прељубиште - црква "Свети Јован Богослов"
2. Село Отушуште - црква "Свети Јован Богослов"

Свети Никола-летен
(22 /9 Мај)

1. Село Жилче - црква "Свети Никола"
2. Село Одри - црква "Свети Никола"
3. Село Копанце – црква "Свети Никола"
4. Тетово - црква "Свети Никола"

Свети Кирил и Методиј
(24/ 11 Мај)

1. Тетово - црква "Свети Кирил и Методиј"

Спасовден

1. Село Челопек - црква "Света Богородица"
2. Село Рогачево - црква "Свети Спас"
3. Село Долно Палчиште - црква "Свети Спас"

Свети Константин и Елена
(3 Јуни/ 21 Мај)

1. Село Вратница - црква "Света Петка"
2. Село Блаце - црква "Свети Константин и Елена"

Света Троица-Духовден

1. Село Челопек - црква "Свети Никола"
2. Село Сиричино - црква "Света Петка"
3. Село Блаце - црква "Света Троица"

Свети Наум Охридски-Чудотворец
(3 Јули/ 20 Јуни)

1. Попова Шапка - манастир "Свети Наум Охридски-Чудотворец"

Свети Петар и Павле-Петровден
(12 Јули/ 29 Јуни)

1. Село Беловиште - црква "Света Богородица"

Света Марина-Огнена Марија
(30/ 17 Јули)

1. Село Теарце - црква "Света Марина"

Свети Илија-Илинден
(2 Август/20 Јули)

1. Село Стенче - црква "Свети Илија"
2. Село Лукојца - црква "Свети Илија"
3. Село Раотинце - црква "Свети Илија"
4. Село Рогачево - црква "Свети Илија"

Света Петка
(8 Август/ 26 Јули)

1. Село Туденце – црква "Света Петка"
2. Село Варвара – црква "Света Петка"

Свети Пантелејмон
(9 Август/ 27 Јули)

1. Село Туденце – црква "Света Петка"

Успение на Пресвета Богородица-Голема Богородица
(28/15 Август)
(9 Август/ 27 Јули)

1. Село Лешок - манастирска црква "Свети Атанасиј"
2. Тетово - црква "Света Богородица"
3. Село Џепчиште - манастирска црква "Света Богородица"
4. Село Брезно - црква "Света Богородица"
5. Село Теарце - црква "Света Богородица"Пребарување

Google
 
Барај во GOOGLE Барај во svetapetka.tripod.com

Поставањето на овој веб сајт е одобрено и благословено од
Неговото Високо Пресвештенство Митрополит Полошко-Кумановски Г-дин Кирил
Надзор врз содржината на овој веб сајт вршат:
Архиерејски наместник при Тетовското Архиерејско Наместништво
Протојереј-ставровфор Мирко Станковски
Парохиски свештеник на Сиричко-Раотинската Парохија Дарко Наумовски

 
   
Copyright©BJ-VBMacedonia 2004-2008.All rights reserved